- Úvod
- >>
- Špeciality
- >>
- Pestá | Ajvary
- >>
- Mama´s home style ajvar jemný 550g
Mama´s home style ajvar jemný 550g
Ak máte nečakaných hostí a vy ste nepripravení, ajvar môže byť skutočným záchrancom. Stačí otvoriť pohár, opiecť hrianky a uložiť na tanier. Pridajte plátky parmezánu pre výraznejšiu paprikovú chuť nátierky.
Tak sa pýtate: Čo je to ten ajvar? Na prvý pohľad pôsobí nenápadne, je to červenkastá pasta, ktorá sa predáva v zaváraninových pohároch. Po otvorení ajvaru vás privíta dymová vôňa aj chuť, na jazyku sa rozvinie bohatá korenistá paleta a je ťažké mu odolať.
Ajvar pochádza z Macedónska, ktoré sa pýši množstvom organických fariem, vychádza z udržateľného hospodárenia. Ako najjužnejšia krajina v regióne, sa Macedónsko teší najväčšiemu množstvu slnečného žiarenia a z povesti kvalitnejšej zeleniny a ovocia ako v iných balkánskych krajinách. Dnes sa ajvar vyrába už vo väčšine balkánskych krajín.
Náš ajvar, v kvalite domáceho ajvaru sa vyrába z praženej papriky. A nie hocijakej. Skutočný ajvar má základ v paprike kultivaru roga (t.j. rohatá). Roga je veľká červená paprika v tvare rohu, ktorá sa pomerne dobre lúpe. Do ajvaru sa melie pečená olúpaná paprika, jeho príprava vyžaduje hodne ručnej práce. Niektorí výrobcovia na jeho výrobu využívajú čerstvé mleté papriky varené so slnečnicovým olejom, no tento výrobný proces vedie k nižšej kvalite. Ale tú v našom SomGurman.sk eshope nenájdete. Ajvar od nás si vychutnáte v kvalite domáceho macedónskeho ajvaru, ako priamo zo záhrady.
Papriky sa najčastejšie pečú na plechu na otvorenom ohni, alebo na dreve v sporáku, či v peci. Po vychladnutí sa papriky ošúpu. Papriky a pečené baklažány sa pomelú, alebo sa nasekajú na drobné kúsky. Potom dusia, pričom sa pridáva slnečný olej pre zlepšenie konzervácie a pre redukciu vody. Dusenie prebieha niekoľko hodín. Na záver sa pasta dochucuje soľou a niekedy octom. Nakoniec sa zavarí.
Ako si vychutnáte ajvar najviac?
Ajvar je sladký, suchý a hlboko komplexný. Hodí sa na natieranie na chlieb a hrianky, zamiešanie do cestovín, zapekanie s vajíčkami. Môžete ho zmiešať s rizotom, alebo podávať s grilovaným kuracím mäsom, prípadne so slaným syrom, či zamiešať do omáčky na fašírky. Najlepší spôsob ako si vychutnať pravú chuť ajvaru od Mama’s je natrieť ho na čerstvo upečený domáci chlieb a podávať s bielym macedónskym ovčím syrom.
Ak sa rozhodnete grilovať kuracie mäso, pred dokončením ho potrite ajvarom a nechajte chvíľu zapiecť. Grilované mäso tak dostane novú hlbokú chuť.
Ajvar v receptoch nájdete v článku: Ajvar a lutenica. Oslava jedla na balkánsky spôsob
Zloženie:
Paterizovaná zelenina:
Pečené papriky z oblasti Strumica,
pečený baklažán z oblasti Valandovo,
slnečnicový olej, morská soľ. Hmotnosť 550g
VÝŽIVOVÉ HODNOTY
Porcie v balení : 14. Hmotnosť jednej porcie : 40g
v 100g v jednej porcii
Energia 712kj/157,4 Kcal 285kj/63Kcal
Tuky 9,82g 3,92g
z toho nasýtené mastné kyseliny 1,85g 0,74g
Sacharidy 11,48g 4,6g
z toho cukry 3,72g 1,49g
Bielkoviny 4,64g 1,85g
soľ 0,78g 0,31g
Uschovajte na chladnom a suchom mieste.
Po otvorení uschovajte v chlade a spotrebujte do 7-10 dní.
Parametre
Krajina | Macedónsko |
---|---|
Objem | 550g |
Hmotnosť | 0,841 kg |